Beja

12 / 3 Vi gav oss av tidigt från Evora. Hotellet kändes inte bra och vi var alla tre lite allergiska både Lars, jag och hunden nös och snövlade. Vi körde inte mot Beja direkt, utan vek av  mot Moura. Vid den här vägen ligger europas största konstgjorda sjö. Här var vackert och rikligt med fisk, här fanns en marina och portugiserna hade stannat till med sina husbilar. Villy sprang och lekte och var nere i vattnet och badade, men till sist var vi tvungn att köra vidare. Vi har hittat vårt område att kunna leva i. Beja med omgivningar. Som att komma tillbaka till skåne fast med en mycket varmare temperatur. Påminner lite om Skurup och Gårdstånga med stora åkerarialer blandat med mindre skogsdungar. På det hela taget vänliga människor, lugnare trafik, ganska lätt att hitta och närheten till flygplatsen till Lissabon. Det finns även en mindre flyplats här i Beja så kommunikationerna skall fungera med tåg eller flyg.
          
Vi kom in i Beja och hade sån tur att vi fick en parkeringsplats direkt, den var placerad så Willy fick skugga hela tiden.
Vi började promenera för att hitta någonstans att övernatta. Vid ett torg delade vi på oss, lars gick ena sidan och jag den andra för att sedan mötas. Precis när vi möttes upptäckte vi båda ett hotell/pensionat. Pensionat Barbara, det visade sig vara ett familjärt ställe och här fick vi också takterass. Detta är den första staden i portugal och för den delen med spanien som verkligen har stängt av för bilrafiken. Så vårt pensionat med takterass ligger vid en av gågatorna som slutar i en liten trekant för att gå vidare mot andra gågator. Här händer lite grejer och vi har bland annat suttit och tittat på elever inspark och deras ceremonier som mest handlar om förnedring. Willy stortrivs på terassen och vi med. Det som var tänkt som en övernattning blev 3 nätter.
 Hotellfamiljen.


Vi har varit och tittat på slottet/borgen som har det högsta tornet i portugal 40 meter. Vi har varit och tittat i ett gammalt fransiscaner (munkar) konvent, där flera kungliga bröllop ägt rum och där kvinnor från högre stånd blev satta som nunnor i detta kloster. Därför är det världskänt, just pga en nunna som en enda gång fick syn på en soldat blev förälskad och skickade 5 kärleksbrev. Dessa blev översatta till franska och utställda över hela världen. De är från 1600 talet men så sent som 2003 var de med på en utställning i New York. Passionerade kärleksbrev har därför ett uttryck " portugis letters"
Beja är känt ända sedan Julius Ceasars tid då han gav staden sitt stadsbrev och döpte den till " Pax Julia ".
Här har hänt mycket och vi tycker mycket om staden, framförallt dess lugn och bilfria gågator. Att de sedan har apelsinlundar vid sina Avenyer är ännu trevligare. Dessutom lagom stor.
 
 Borgen i Beja

Torsdag den 12 mars. Cuba var byn som vi tittade på hus i idag. Ett litet gathus eller radhus som jag säger, Vitt o gult på fasaden, ett fönster i köket som vetter rakt ut över gatan, med utsikt 4m över till motsatta fasaden. Två rum och kök  tvättstuga. Spis driven av gasol.  Enkelt men genuint, ett fynd för 40,000 euro. Ja det är intressant, för byn är under utveckling och här byggs rejält än så länge.  Imorgon fredag så skall vi titta på ytterligare två fastigheter med tomt dvs åtminstone en gräsplätt att vila arslet på. Sedan tar vi lite semester vid Algarvekusten och kommer då kanske inte att vara lika frekventa på den här sidan.

13/3 Var och tittade på ett till idag, ett gathus alltså, Luis körde oss mot Algarve till en liten by kallad Albertnoa.  2mil från Beja. Nytt trevligt objekt, större än tidigare dessutom två sovrum, 1 vardagsrum tillika en uteplats. Bäst hitills endast 35.000euro. Vi tänker bjuda 28.000euro........... Går det så blir det vårt. Om inget annat händer så blir det Algarvekusten imorgon. Lite Semester innan vi drar genom Spanien och till Italien om troligtvis en till två veckor. 

Förresten GRATTIS CHRISTOFFER PÅ FÖDELSEDAGEN: Mammsi  &  Pappsi 15 MARS RING O GRATTA PÖJKEN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0