Evora antikens stad

10/3-09

Nu 400 mil senare har vi kommit till Evora den del av Portugal som vi från början  tänkt köpa fastighet i. Vi lämnade Torres Novas imorse och lade om kursen mot den kulturskyddade staden Evora. Färden gick först österut mot Abrantes, för att där följa kompassen rakt söderut mot staden Evora. En otroligt vacker landsbygd med kork-ekskogar så långt ögat kunde se.       

Som ni ser här är det mörkare ner till, där har man skalat av barken medans barken sitter kvar upptill (ljusare).

Genom en liten pittoresk by Ponte de Sor, vidare mot Montargil med utsikt mot en vacker konstgjord sjö, stor som, ja jag vet inte jag, men rejält stor. Vi stannade vid en campingplats ungefär mitt emellan byarna med sjön två meter nedanför bilen så willy kunde springa ut och svalka sig i vattnet medan vi tog kisspaus och sträckte på benen. Willy stortrivdes där vid vattnet så när vi ville köra vidare skulle inte han med. Vi lockade och pockade men icke sa nicke , han rörde sig inte ur fläcken utan låg kvar bakom bilen och bara tittade på oss. Vi kör sa jag till Helena och startade bilen och började köra med bakdörren vidöppen. Jävlar vilken fart willy fick , då kom han som ett skott och in i bilen. Så resten av dagen har vi inte haft något problem med honom. 

Resan gick således vidare mot Evora när Helena fick se en borg på kartan som verkade spännande, bara en liten omväg. Naturligtvis, tyckte jag också, vi har ju inget direkt mål så en borg kan ju alltid vara spännande. Så borgen i Brotas mot Montemor o Novo blev nästa resmål. Vi kom fram till en jättefin välskött by helt olika vad som är brukligt i Sydeuropa. Mer likt en svenskby faktiskt. Det gick uppför och vi följde skyltarna mot borgen och kyrkan som var väldigt tydligt utsatta. Ett par minuter senare kom vi ut på en grusväg som skulle gå mot detta fantastiska monument över en svunnen tid. En liten grusparkering dök upp men där fanns ingenting så vi fortsatte en bit till. Plötsligt stod där två hemmagjorda skyltar, motorfordon förbjuden men det tog vi ingen notis om eftersom skyltar i Portugal bara är en rekommendation och inget att bry sig om, om inte polisen är i närheten. Vi fortsatte någon kilometer till nerför en lerväg,
ni vet så där som det ser ut i rallyt Paris - Dakar, man ser en skymt när bilarna kör på dessa vägar vid en afrikansk by.Till sist såg vi borgen över heden. Nåväl vi kommer säkert bakvägen tänkte vi. Över två stora vattenpölar som täckte hela vägen och uppför den sista spåriga grusvägen och till sist stod vi framför denna ståtliga byggnad.


Vi kände oss som om vi var på lunchmenyn och väntade bara på att se en galen styckare dyka upp runt hörnan med mask och motorsågen i högsta hugg. En gammal dammig Land rover stod mitt på gården (kanske tidigare turister från 60-talet ) så Helena tog detta kort och vi såg till att vända bilen och ta oss tillbaka till civilasitionen igen. Brrr det var otrevligt. Dessutom hade vi sett grisar strax innan och Helena trodde på långt håll det var får, så runda o tjocka var dem,
vad bestod deras föda av ?!!

Men nu är vi i Evora på hotell Ibis och gått en lång runda i stadskärnan som är helt omgiven av en stor ringmur runt hela staden Evora, helt intakt, så ska man ta sig in är det vid vissa öppningar i stenmuren. Så gatorna var trånga och där skulle bilarna in, konstigt att man inte har mer gågator, här nere. Nej här hyllar man bilen, den ska fram överallt.  En stad
som verkar vara en intellektuellt/kulturell plats med massor av cafe och sevärdheter. Värt ett besök, men det känns som med Venedig, man skulle varit här tidigare, för mycket folk, för exploaterat. Men det är en vacker stad med en fin park där ungdomar sitter och målar oljetavor.

      


Hela staden Evora är klassat av Unesco som ett värlsarv, på grund av sin medeltidsmiljö, palatsen och ett romerskt tempel. Här finns också Universitet, vilket gör staden ungt och kulturellt.

Imorgon bär det söderut igen och Jörgen och Yvonne, det blir kanske ett hus i Italien i alla fall för här är husen dyra nu när svenska kronan sjunkit till nya bottenrekord.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0